Údržba kávovarov Saeco, DeLonghi, Jura, Gaggia

Úvod Servis kávovarov Údržby kávovarov Údržba kávovarov Saeco, DeLonghi, Jura, Gaggia

Prečo je potrebný pravidelný servis kávovaru?


Tak ako každý iný mechanizmus, aj kávovar si zaslúži pravidelnú starostlivosť a pozornosť. Ide hlavne o preventívnu záležitosť, ktorá napomáha minimalizovať finančne nákladnejšie opravy a výmeny náhradných dielov. U nás, v COFFIXE, sa takýto servis volá „pravidelná údržba“. Pravidelné intervaly závisia od vyťaženosti konkrétneho prístroja. Ak má kávovar odporúčanú dennú produkciu 20-30 nápojov a reálne ich aj pripraví, treba takúto údržbu vykonávať raz za mesiac. Druhá varianta je podľa pretečených litrov, na čo Vás určité tipy kávovarov upozornia samy. Takáto služba v sebe zahŕňa nasledovné úkony:

 

                  

 

 

a, DEKALCIFIKÁCIA – odstránenie usadeného vodného kameňa (vápnika) z celého systému kávovaru, kadiaľ preteká či už studená alebo horúca voda. Na tento účel sa používajú originálne výrobcom odporúčané chemické prípravky, ktoré sú samozrejme zdraviu nezávadné.
Na trhu je dostupných veľa druhov odvápňovacích prípravkov, ale niektoré z nich môžu byť príliš agresívne voči plastovým a gumeným súčastiam kávovaru. Veľa z nich je určených len pre prekvapkávače a rýchlovarné kanvice. V žiadnom prípade nepoužívajte OCOT, pretože nepriaznivo reaguje s materiálmi, z ktorých sú vyrábané ohrievacie telesá. Navyše zanecháva nepríjemný zápach v celom kávovare. Množstvo kávovarov ponúka funkciu automatického odvápnenia, takže uživateľ si môže po zakúpení originálneho prípravku dekalcifikáciu urobiť v pohodlí domáceho prostredia. Za žiadnych okolností nepodceňujte vplyv vodného kameňa na Váš kávovar, pretože s tým priamo súvisia záručné podmienky a predajca Vám nemusí uznať reklamáciu spôsobenú nesprávnym alebo nedostatočným odvápňovaním kávovaru

 

           

 

b, MLYNČEK – rozobratie a vyčistenie mlynčeka s dávkovačom a celého mlecieho priestoru. Na tento účel neexistuje zaručenejší spôsob, ako manuálne rozobratie a vyčistenie. Mletím sa mlecie nože, či už kovové alebo nové keramické, zanášajú a klesá ich mlecia účinnosť. Predlžuje sa doba potrebná na namletie potrebného množstva kávy a motor je viac namáhaný. Čím je káva mastnejšia, tým sa nože viac a rýchlejšie zanášajú.

 

           

 

 

c, SPAROVACIA  JEDNOTKA - vyčistenie a premazanie sparovacej jednotky. Tento mechanizmus má za úlohu stláčať namletú kávu a následne ju pod tlakom pretlačí horúcou vodou. Nedostatočné premazávanie má za následok, že prevodové ústrojenstvo slúžiace na pohon SJ je príliš namáhané a je náchylnejšie na poruchy. Rýchlejšie sa samozrejme opotrebujú aj tesnenia SJ. Zanesená SJ zase priveľmi namáha čerpadlo. Na čistenie od kávových usadenín sa okrem iného používa aj špeciálna odmasťovacia tabletka. Zlepšuje prietok a pomáha odstraňovať aj pachuť z mastných usadenín. 

 

 

           

 

 

 Videonávod na premazanie sparovacej jednotky:

 

                                       

 

 

 

d, KONTROLA A NASTAVENIE – pri pravidelnej údržbe máte zároveň istotu, že servisný technik preverí celkovú funkčnosť kávovaru a nastaví všetky parametre tak, aby príprava kávy bola na čo najvyššej úrovni. V prípade, že sú zistené nejaké existujúce alebo hroziace poruchy, technik Vás na ne upozorní a ponúkne Vám riešenie ich odstránenia.

 

 

 

Minimálne raz za rok by sa mala vykonať REPASÁCIA SPAROVACEJ JEDNOTKY.
Jedná sa o rozobratie celého mechanizmu na jednotlivé časti, ktoré sa následne ponoria do špeciálneho roztoku. Tu sa z nich odstráni vodný kameň a všetky mastné nánosy kávy. Po vybratí z roztoku sa musia jednotlivé časti ešte manuálne očistiť. Následne sa nanovo premažú a SJ je opäť skompletizovaná. Prípadné opotrebované tesnenia sa vymenia. Takáto SJ je v takom istom stave ako nová. Tento výkon je podstatne lacnejší ako nová SJ.

 

 

 

       

 

 

COFFIX s.r.o.


Čierna ako diabol, horúca ako peklo, čistá ako anjel a sladká ako láska. Charles Maurice de Talleyrand-Perigord 


  info@serviskavovary.sk



Copyright 2015 - 2019 © coffix.sk